Helsingør sparer på strømmen

På et år er strømforbruget i Elektrus’ netområde faldet med 9 procent

Helsingør er begyndt at spare på strømmen. Sammenlignes august 2022 med august 2021 – er det samlede strømforbrug blandt helsingoranerne faldet med 9 procent. Og ser man på de to forudgående måneder - juni og juli - var reduktionen i strømforbruget i forhold til året før på henholdsvis 5 og 8 procent.

”Det er nu tydeligt, at borgere og virksomheder i Helsingør følger de mange gode råd om at spare markant på strømmen – og at spareiveren er stigende her på vej ind i efteråret og fyringssæsonen.  De høje markedspriser på el taget i betragtning er det også helt naturligt, at helsingoranerne tager sagen i egen hånd, finder de gamle spareråd frem og nu slukker for unødvendigt lys, standby-knapper og tørretumbleren. Samtidig betyder et lavere strømforbrug også en lavere CO2-udledning. Det er en god nyhed for klimaet”,
Hans Peter Balle, energichef i Elektrus, der opfordrer helsingoranerne til at følge med i eget strømforbrug og fortsat spare på energien.
Spareskinne
”Sparer hele Europa på energiforbruget, vil det også hjælpe med til at presse elprisen ned og bringe os bedre igennem den nuværende energikrise og ikke mindst skabe større uafhængighed af russisk gas”, siger energichefen.

Det faldende strømforbrug er sket blandt Elektrus’ ca. 20.000 tilsluttede husstande, butikker og mindre erhverv i Helsingør – inden for postnummer 3000. (såkaldte C-tarif-kunder)

Figur 1

Figur 1: Elforbruget i 2022 – sammenlignet med elforbruget i 2021.
I august er forbruget faldet fra 4.780.946 kWh i 2021 til 4.333.785 kWh i 2022 – svarende til ca. 9 procent.

Elprisen varierer gennem døgnet – og er typisk højest i timerne med spidsbelastning om morgenen og ml. kl. 17 og 20 om aftenen. Elektrus har også set på, hvornår på døgnet reduktionen i elforbruget er størst. Bortset fra nattetimerne, hvor forbruget er nogenlunde det samme, viser data fra de mange elmålere, at faldet i strømforbrug er jævnt fordelt ud på resten af døgnet med en lille overvægt i timerne 17-20, hvor prisen også typisk er højest. Data afslører således ikke nogen tydelig omfordeling af helsingoranernes strømforbrug blandt døgnets timer – blot en generel reduktion i forbruget.

Elektrus er et af Danmarks mindre elnetselskaber. Selskabet transporterer strøm til ca. 20.000 husstande, institutioner og erhverv i postnummer 3000. Elektrus er et selvstændigt selskab i Forsyning Helsingør-koncernen.

Figur 2
Figur 3
Figur 4


Fig. 2 – 4: Elforbruget fordelt over døgnets 24 timer – fra juni til august 2021 og 2022.